Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) olan çocuklar, iletişim işlevlerini kullanmada çeşitli zorluklar yaşayabilirler. Yapılan gözlemler, bu çocukların özellikle yorumlama işlevinde sınırlılıklar yaşadıklarını, buna karşın reddetme işlevini talep etme işlevine kıyasla daha sık kullandıklarını ortaya koymaktadır. Bununla birlikte, yönerge takip etme ve onaylama işlevlerinin ise oldukça sık sergilendiği gözlemlenmiştir.
Araştırmalar, OSB derecesi ile iletişim işlevlerinin çeşitliliği arasında negatif bir ilişki olduğunu göstermektedir; yani, otizmin şiddeti arttıkça çocukların kullandıkları iletişim işlevleri azalma eğilimindedir. Ancak, iletişim işlevlerinin sıklığı ile OSB derecesi arasında anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir. Bu da OSB olan çocukların, az sayıda işlevsel iletişim kullanıyor olsalar bile, bunları sıkça kullanabileceklerini göstermektedir.
Bu bulgular ışığında, bireysel eğitim programlarının yalnızca iletişimin sıklığını değil, aynı zamanda çocukların iletişim işlevlerinin çeşitliliğini arttırmaya yönelik olarak planlanması büyük önem taşımaktadır. Çocukların sosyal etkileşim içinde anlamlı ve farklı iletişim işlevlerini kullanmaları, onların dil gelişimine ve sosyal becerilerine katkı sağlayacaktır.