OSB Olan Çocuğumun Kreşe Hazır Olduğunu Nasıl Anlarım?


OSB Olan Çocuğumun Kreşe Hazır Olduğunu Nasıl Anlarım?

Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) olan çocukların bazen yanlış yönlendirmelerle kreşe erken başlatılması, kaygı düzeyinin artmasına ve özel eğitim sürecinin olumsuz etkilenmesine sebep olabilmektedir. Kreş, OSB olan çocuklar için yaşıtlarıyla sosyal etkileşim kurabilecekleri, sosyal öğrenmelerini geliştirebilecekleri çok önemli bir ortamdır.

Ortak dikkati gelişen bir çocuk, nesneye ve insana dikkatini yönelterek sosyal öğrenmenin temelini oluşturur. Bunun yanında, parmak ile gösterme, göz teması kurma, oyun kurma/sürdürme, sıra alma ve nesnelerle işlevine uygun oynama gibi sözel olmayan iletişim becerilerinin de gelişmesi oldukça önemlidir.

Tipik gelişim gösteren çocukların ilk öğrenmelerini, çevresini izleyerek ve gözlemleyerek gerçekleştirdiği düşünüldüğünde, OSB olan çocukların kreşte akranlarından model alarak öğrenmelerinin gerçekleşmesi için kreşe başlamadan önce taklit becerisini kazanması önemlidir. Tüm bunlarla birlikte, OSB olan çocukların bireysel ve grup yönergelerine uyması, kreşte çocuklarla etkinlik gerçekleştirmesi için bir ön koşul beceridir.

Duyusal hassasiyete (ses, ışık vs.) sahip olan çocukların kreşe başlamadan önce bu konuyla ilgili uzmanlardan destek alması ve kreşte de hassasiyetlere uygun uyarlamaların yapılması önemli olabilmektedir.

WhatsApp