Etkili İletişim Kurmak


Etkili İletişim Kurmak

Ebeveynler, çocuklarının ne yaptıklarını anlamak ve onları yönlendirmek için sık sık soru sorar ya da yönergeler verirler. Ancak bu yaklaşım, çocukların ebeveynleriyle etkileşimden kaçınmasına ve bu durumun ebeveynin çocuğunun gelişimini destekleme fırsatını kaybetmesine neden olabilir. Bu nedenle, çocukla etkileşimde bulunurken, oyuna ya da etkinliklere minimum düzeyde veya gerektiğinde müdahale etmek önemlidir.

Çocuğunuzu yönlendirdiğiniz veya kontrol ettiğiniz anları azaltmak için en basit stratejilerden biri, soru sormak yerine gözlem yaparak yorum yapmaktır. Örneğin, “ınn ınn” diyerek araba süren bir çocuğa, “Evet, araba şeklinde bir betimleme yapmak daha etkili olacaktır.

Çocuklar, kendi seçimleri doğrultusunda ve istekleriyle bir etkinliğe başladıklarında daha etkili öğrenirler. Ne kadar çok soru sorar veya yönerge verirseniz, çocuğunuzun kendi başına bir etkinliği başlatma fırsatı o kadar azalır. Bu nedenle, çocukların bağımsız etkinlik başlatmalarına olanak tanıyacak şekilde, onların etkileşimlerini desteklemek önemlidir.

WhatsApp